Hoppa till sidans innehåll

Assisterande tränaren bättre i båset än på isen

19 DEC 2017 09:30
  • Skapad: 19 DEC 2017 09:30

Douglas Smedberg var som spelare tämligen medioker. Det blev på seniornivå som bäst en division 4-säsong i IFK Mariefred. Med allra största sannolikhet blir 27-åringen en betydligt vassare tränare, första allvarliga steget tar han den här säsongen som assisterande i Linden, och drömmen är att bli headcoach så småningom.
- Fast dit är det ett rejält kliv. Jag har en hel del att lära först, förklarar han blygsamt. Men jag älskar hockey och vill gärna bidra så gott jag kan.

Douglas har de senaste säsongerna tränat juniorerna i Åker/Strängnäs och hade nog inte tänkt sig något annat. Men så hörde Linden av sig, Gustaf Länn var i behov av hjälptränare och Douglas hade inga svårigheter att tacka ja när han fick frågan i somras.
- Det kändes väldigt hedrande och jag visste att jag kom till en klubb med positiv inställning och en fullödig organisation där det finns engagemang i alla led. Jag har inte ångrat en sekund, kan jag sedan bidra till att Linden når division 1 är lyckan fullkomlig.
- Vad jag tillfört så här långt är svårt att säga. Energi kanske? Till ett grymt gäng där alla har samma inriktning och mål. Når vi inte hockeyettan blir jag väldigt besviken.

I Alltvåan har Linden som bekant åkt lite av berg- och dalbana. Fyra raka segrar, sedan två mindre lyckade matcher och så en tvåpoängare i sista omgången före jul- och nyårsuppehållet.
Förklaring?
- Vi tvingades gå tufft på materialet efter alla skador och kamp för att nå Alltvåan. Till slut kom det en reaktion. Nu har vi gott om tid att ladda batterierna igen och ta nya tag.

Vad minns då Douglas mest av det han varit med om hittills i den förening där han för övrigt lirade på juniornivå?
- Den osannolika upphämtningen mot Åker/Strängnäs (Linden låg under med 6-4 kort innan slutsignalen men vann med 8-6) och dramat mot Rimbo där det krävdes 20 straffar för att kamma hem bonuspoängen.
- Något liknande lär man väl aldrig få uppleva igen, säger han och skrattar.

Unge Smedberg bor i Mariefred och har nästan tio mil för att ta sig till och från Eskilstuna.
Ett hinder?
- Inte alls. Jag jobbar ju i Strängnäs som markplanerare så det känns inte så farligt. Det är så inspirerande att jobba för Linden att bilåkandet inte känns som något hinder.

Den assisterande tränaren håller sig än så länge i bakgrunden när det gäller matchningen av laget även om han och Gustaf Länn som sig bör har långa och ingående diskussioner. Med hittills framgångsrikt resultat, kvalserien är nästa stora mål och därefter en nivå ytterligare.

Lämnar du Linden om laget inte kvalar upp i vår?
- Har jag svårt att tänka mig. Målsättningen ska väl ändå inte ändras?

Ishockey har högsta prioritet hos Mariefredsbon. Är det inte träning och matcher med Linden går en hel del tid åt att kika på fighter i tv, företrädesvis när det gäller NHL och mer än gärna då favoritlaget New York Rangers är i farten.
När det gäller fritidssysselsättning ligger golf varmt om hjärtat och kunnandet är det inget fel på, handicap just nu nio. De båda favoritsporterna går alldeles utmärkt att kombinera.

Douglas civilstånd är sambo och det idrottsliga utövandet underlättas förstås av att hon är nästan lika intresserad. Och att paret väntar barn i januari tror inte 27-åringen ska behöva påverka negativt.

NALLE WEINSTOCK

Gräsroten - Hjälp oss fördela 50 miljoner till ungdomsidrotten

hemmavinsten

Hockeyboden

Stöd Linden Hockey - Teckna Eskilstuna-el

RF Sisu Sörmland

Postadress:
Eskilstuna Linden Hockeyklubb - Ishockey
Kjulavägen 70, Sméhallen
63362 Eskilstuna

Besöksadress:
Sméhallen
63362 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: 016515286
E-post: lindenhockey@quickne...

Se all info