Hoppa till sidans innehåll

Eldsjäl för 02-killarna

14 JAN 2017 23:23
  • Uppdaterad: 27 DEC 2017 12:57

Utan frivilliga och obetalda tränare står sig en idrottsförening slätt på ungdomssidan.

I Linden är det dock ingen akut brist och det finns gott om engagerade profiler som arbetar i det tysta och gör ett imponerande och mycket hedervärt arbete.

En av de många är Peter Andersson, hockeyfostrad i Nyköping, men sedan 1995 (efter flytt till Eskilstuna) pojktränare i omgångar. Just nu managerar han Lindens 02-killar där sonen Erik är med och drivkraften är stark:

- Att vara med och bidra till att fostra unga människor till sammanhållning och ett bra liv. Som aktiv vet jag ju hur viktigt det är med idrott och ishockey är passionen.

Efter 20 säsonger som målvakt i Nyköping, mest spel i farmarlaget, flyttade Peter till Eskilstuna för kärlekens skull. Det fick dåvarande Linden-konsulenten Torbjörn Berglund nys om, ringde upp och lyckades övertala honom att fortsätta den påbörjade karriären som ungdomstränare.

- Jag tvekade inte länge och var med och tränade 82-laget i tre säsonger. Sedan kom dottern Malin och det blev ett uppehåll innan hon började med hockeyn och sedan ett till när hon valde basket i stället.

Att hålla sig borta från pucksporten var emellertid omöjligt då sonen Erik började i hockeyskola och sedan blev det naturligt att  träna vidare med honom i 02-gänget.

- Nu följer jag med så länge han spelar, vore kul att se hur de här grabbarna utvecklas till junioråldern. Men sedan är jag beredd att fortsätta, det blåser friska och positiva vindar i klubben och jag är gärna delaktig.

För egen del började Peter med hockeyn hemma i Nyköping och minns än hur han som 9-åring tjänade en femma i första matchen.

- Jag hade en klasskompis som släpade med mig till en träning. Han bad mig avlösa honom i kassen för att få spela ute och utlovade en femkrona om jag höll nollan. Man kände sig nästan som ett halvproffs efter en sådan belöning.

Peter var med i Sörmlandslaget innan TV-pucken och nådde där sportsligt sina roligaste framgångar, bland annat med en cupseger. När han sedan blev lite äldre lyckades han aldrig nå någon toppnivå.

- Det var inte det viktigaste. Det roligaste var att spela.

Sedan han lagt utrustningen på hyllan utbildade han sig till ungdomstränare och har bättrat på kvalitéerna genom en nylig påbyggnadskurs. Han hoppas att de ska räcka för att på ett bra sätt kunna leda även juniorer.

För 02-orna i U14-serien går det riktigt bra, bättre än förra säsongen. En tredjeplats finns att försvara när nu seriespelet kulminerar.

- Men, påpekar Peter, det viktigaste är inte att nå framgång utan att ha kul och utvecklas som människa.

Kloka ord från en uppskattad tränare, numera inte lika anonym som tidigare.

NALLE WEINSTOCK

 

Skribent: Nalle Weinstock
E-post: This is a mailto link

Gräsroten - Hjälp oss fördela 50 miljoner till ungdomsidrotten

hemmavinsten

Hockeyboden

Stöd Linden Hockey - Teckna Eskilstuna-el

RF Sisu Sörmland

Postadress:
Eskilstuna Linden Hockeyklubb - Ishockey
Kjulavägen 70, Sméhallen
63362 Eskilstuna

Besöksadress:
Sméhallen
63362 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: 016515286
E-post: lindenhockey@quickne...

Se all info