Hoppa till sidans innehåll
Foto: Eskilstuna Flygfilm

Intervju med nye tränaren Joakim Lundholm

22 MAJ 2018 11:33
  • Skapad: 22 MAJ 2018 11:33

Efter tuffa år i Surahammar som tömde energin hade Joakim Lundholm tänkt sig att vila en säsong för att ladda om batterierna.
När Linden behövde fylla tränarluckan efter Gustaf Länn tvekade han länge då han fick frågan om att ta över rodret.
Efter några veckors vånda accepterade i alla fall 50-åringen klubbens erbjudande och känner sig redo för en uppgift med högspänning:
- Hur det än är klappar hjärtat för Linden och jag känner hockeysuget igen. Jag gillar föreningen, gillar organisationen och det skulle vara en stor glädje om jag kan bidra till att ambitionen om spel i division 1 blir verklighet.

"Jocke" får ett tungt ok att bära efter Lindens fruktlösa försök att avancera i de två senaste kvalen och är medveten om vad som krävs:
- Utmaningen är intressant men det skulle förstås vara ett misslyckande att bomma Hockeyettan en gång till. Det här laget har stor potential, mitt främsta mål blir att få killarna att prestera tillräckligt bra även då svackorna kommer, deklarerar han med en optimistisk inställning.
- Vi verkar få behålla de flesta spelarna och kan förhoppningsvis förstärka med några nyförvärv. Det kan bli en kul vinter, fortsätter "Jocke" inför sin tredje tränar-sejour i föreningen där han ju även framgångsrikt spelat ett antal säsonger.

Som de flesta vet har Jocke Lundholm en gedigen hockeybakgrund. Starten var självklar, hemma i Surahammar. Det fanns inte mycket annat att välja på än pucksporten för den som ville idrotta. Och eftersom det fanns talang med så småningom spel i Elitserien för VIK Hockey (numera SHL) och på hög nivå i Örebro är det inget han ångrar.
När karriären var över utbildade sig den före detta västmanlänningen till tränare och har trimmat Linden i två omgångar, Åker och nästan fyra år Surahammar i division 1.

Trevligaste minnet?
- Absolut när vi gick upp i Elitserien med Västerås, den känslan är svårslagen.

Alla idrottsmän med inflytande brukar ha någon "kändis" som förebild och inspirationskälla. Joakim avslöjar en något oväntad person när han får frågan:
- Min fru Natalie! Hon är ett stort stöd och ger hela tiden ny energi.

Paret har varit ihop i snart 30 år och varit gifta i 20. Familjen består även av två utflyttade döttrar men ännu inga barnbarn.
- Men det kommer nog, tjejerna är inte så gamla än, säger "Jocke" och skrattar.

Hur ser då livet ut utanför rink och ishallar?
- Jag gillar att vara aktiv; golf och mountainbike på sommaren, skidor på längden och tvären vintertid med åtminstone två, tre besök i Sälen är mina fritidssysselsättningar.

Naturligtvis har den nye Lindentränaren - dock med tillträde först den 1 augusti, barmarksförberedelserna överlåter han med varm hand åt andra - också ett yrke. Sedan flytten till Eskilstuna i slutet på 1990-talet är han positionerad hos Räddningstjänsten, sedan några år tillbaka med titeln brandmästare. Dit har vägen inte direkt varit spikrak, brandkåren har lockelse på många unga men Lundholm halkade in mer på "ett bananskal".
- Började som brevbärare i lågt tempo, kallad trappsnigel (skratt), hemma i Sura och fick efter värvningen till Örebro jobb hos en golfklubb. Hockeyföreningens boss tyckte emellertid att jag kunde passa bättre som brandman och det blev "mitt-i-prick". Jobbet har gett mig mycket positivt.

Det allra bästa?
- Att jag aktivt vid flera tillfällen haft förmånen att bidra till att rädda människors liv. Det har hänt både i samband med brand och drunkningstillbud, berättar "Jocke" och får det att låta som det självklaraste i världen. Fast ändå inte helt utan stolthet även om han inte vill få någon hjältegloria.

Tabbar då?
- Talar vi helst tyst om, och så kommer ännu ett smittande skratt. Alla som känner Lundholm vet att han inte är någon ledsam typ.
Vi pressar inte vidare i ämnet.
En liten aura av skimrande sken runt hjässan lär han dock knappast kunna undgå om Linden tar klivet upp i vår. Beteckningen "frälsare" kan bli ett välklingande epitet!
Om allt klaffar går hockeylirarna på is i Sméhallen den 13 augusti. Bara tre dagar senare matchar man mot Gripen från Nyköping och sedan mot två andra lag från en högre serie.
- Lika bra att åka in i hetluften direkt. Och vi hinner ju med ett par ispass innan premiären, skrattar "Jocke".
- Det bör räcka ...

Det här blev en aningen annorlunda presentation. Det betyder dock inte att avslutningen blir annorlunda än då vi tidigare berättade om varje individuell spelare, så här är Lundholms favorithistoria:
"Två gubbar över 80 satt och resonerade om händelser från förr.
Albert sa:
- Du, Rune. Minns du när vi gjorde vår militärtjänst att dom blandade medicin i maten för att vi inte skulle jaga fruntimmer?
- Jo, svarade Rune, det kommer jag allt ihåg varpå Albert fortsatte:
- Jag tror ta mig sjutton att det börjat verka nu."

NALLE WEINSTOCK

Gräsroten - Hjälp oss fördela 50 miljoner till ungdomsidrotten

hemmavinsten

Hockeyboden

Stöd Linden Hockey - Teckna Eskilstuna-el

RF Sisu Sörmland

Postadress:
Eskilstuna Linden Hockeyklubb - Ishockey
Kjulavägen 70, Sméhallen
63362 Eskilstuna

Besöksadress:
Sméhallen
63362 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: 016515286
E-post: lindenhockey@quickne...

Se all info