Hoppa till sidans innehåll

Kvalframgången 1996 Jontes bästa hockeyminne

03 MAR 2017 11:33
  • Uppdaterad: 27 DEC 2017 12:57

I slutet av 1990-talet var det drag kring hockeyn i Eskilstuna, lokaltidningarna skrev spaltmeter både före och efter matcherna. Och fullt ös blev det då Linden gick till kval våren 1996 och lyckades ta ett kliv uppåt till division 2 med massivt publikstöd. Det fanns bara ett litet smolk i  bägaren, laget fick aldrig jubla!
Dåvarande anfallsprofilen Jonas "Jonte" Gustavsson var lagkapten under de avslutande sex fighterna i kvalserien, för övrigt den senast framgångsrika för klubben:
- Vi slutade tvåa efter Göta och ingen visste om det skulle räcka till avancemang.
Beskedet kom först  flera veckor senare och visst var det tråkigt att vi inte fick fira redan efter slutomgången. Fyra lag ingick i serien, Linden besegrade i tur och ordning Norrtälje, Stocksund och Göta på hemmaplan men förlorade alla tre bortakamperna. Sex pinnar (trepoängssystemet hade ännu inte införts) räckte i alla fall för att bli tvåa.
      Jonte bildade stark anfallstrio med Johan "Målarn" Carlsson och Patrik "Putte" Söderberg. Men trots att kvalet är ett av hans roligaste ishockeyminnen under en lång karriär har han bara diffusa fragment kvar över hur det gick till!
- Det var ju 21 år sedan ju, försvarar han sig med när vi ber om lite detaljer. Att han gjorde flera mål var han bergsäker på innan intervjun men tidningsklippen visade en helt annan och  obarmhärtig sanning: 0!
- Jag var nog bättre  i serien och så hade jag i alla fall ett antal målgivande passningar.
Försvarar han sin måltorka med.
      Sin kaptensroll tog Jonas på fullt allvar. Han fick ta över från Peter Juhlin som blev skadad och kunde framför allt bidra med sin rutin för att peppa de yngre.
- Jag debuterade i A-laget när jag var 16 och hade tio säsonger bakom mig. Jag tror att jag skötte mitt hedersamma uppdrag ganska bra och växte själv genom förtroendet.
Precis som hela föreningen håller Jonte tummarna för Linden i det stundande kvalspelet som ju inleds 12 mars. Tre dagar senare är det dags för hemmapremiären.
- Intresset för Linden har ökat och det skulle vara kul med storpublik, Vi hade ett snitt på 500-600 i Sméhallen när vi kvalade och varför inte liknande siffror nu?
     Gustavsson, till vardags kylmontör, är i dag en av många små kuggar i det stora hockeymaskineriet. Sedan sex år tillbaka är han en av tränarna för Lindens 04:or där sonen Calle är med och att han trivs i föreningen råder ingen som helst tvekan:
- Det är bättre ordning nu och en väldigt positiv anda. Jag unnar verkligen representationslaget att lyckas bra, spel i division 1 till hösten skulle onekligen "smaka fågel". Men jag vet ju av erfarenhet att det inte är så enkelt, jag har själv varit med om tre kval och bara lyckats en enda gång.
Bättre lycka 2017?

NALLE WEINSTOCK

Gräsroten - Hjälp oss fördela 50 miljoner till ungdomsidrotten

hemmavinsten

Hockeyboden

Stöd Linden Hockey - Teckna Eskilstuna-el

RF Sisu Sörmland

Postadress:
Eskilstuna Linden Hockeyklubb - Ishockey
Kjulavägen 70, Sméhallen
63362 Eskilstuna

Besöksadress:
Sméhallen
63362 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: 016515286
E-post: lindenhockey@quickne...

Se all info