Hoppa till sidans innehåll

Profilen Johnny har svårt att tänka sig liv utan hockey

27 DEC 2017 08:00
  • Skapad: 27 DEC 2017 08:00

Först tog han upp entréer i 12 år.
Sedan behövdes en funktionär i hemmalagets utvisningsbås och Johnny Engfors tog på sig ansvaret 1999.
Och håller ställningarna med bravur trots att han hunnit fylla 72.
- Jag har väl kanske missat tio, tolv matcher med giltigt förfall. Hockey är buskul och drivkraften är det sociala, hela stämningen runt arenan, slår veteranen fast.

Under 2017 firade han 30-årsjubileum och har inga planer på att sluta:
- Så länge det är skoj fortsätter jag, det här är ju en viktig del i mitt liv vintertid!
Till och med snudd på en drog. I positiv bemärkelse.

I unga år lirade Johnny fotboll i IK City. Det blev dock ingen längre karriär, varken på gräs eller is.
Men så började sonen Fredrik ägna sig åt pucksporten i Linden och när dåvarande kanslisten Grim Östlund ville ha hjälp vid insläppen var det helt okej för Hällbybon. Första året utomhus, sedan under tak i den nybyggda Sméhallen.
- Vilken skillnad, vilken förbättring, konstaterar Johnny.

Sonen la skridskorna på hyllan men 72-åringen hade inte en tanke på att sluta. Tursamt nog för klubben som ju har en klippa i utvisningsbåset och som parallellt sköter skottstatistiken. På den punkten händer det att han är oense med hemmakeepern som ibland tycker att Johnny bommar att registrera räddningar.
- Tyvärr har man inte absolut bästa sikt från båset och kan uppfatta allt. Är det grötigt framför mål är det omöjligt att ha koll på varje sekvens. Jag kan bara göra mitt bästa.
Någon osämja är det inte tal om, heller inte någon dialog med utvisade hemmaspelare. De har inte så mycket att diskutera. utan sitter mest tysta i väntan på att bli utsläppta.
- Pratsamt är det aldrig, skrattar Johnny.
Hur många drabbningar han sett har han inte en aning om. Uppskattningsvis rör det sig dock om bortåt 500. Den han minns bäst härrör sig från den nu aktuella säsongen:
- Den osannolika upphämtningen mot Åker/Strängnäs i seriespelet. Fyra mål på fyra minuter vände förlustläge till seger med 8-6. Det värmde ett gammalt Lindenhjärta.

Johnny arbetar helt och hållet för nöjes skull, det utgår ingen ersättning för ideellt arbete. Inte heller får han någon ersättning då han och Roffe Jansson har huvudansvaret för den populära loppisen under två helger på försommaren. Det är mycket som ska fixas och ställas i ordning och röjas. Nära nog heltidsarbete under ett par veckor. Sitt engagemang i Linden har Johnny all heder av. Under vintern är det prio 1.

Men det finns förstås gott om fritid för en pensionär, den 35-åriga taxirörelsen är sedan länge ett avslutat kapitel, och då är det villan och fisket som han lägger kraft i.
- Det finns gott om sjöar runtomkring Eskilstuna och vi far dessutom ofta till Jämtland. Ädelfisk är något speciellt och jag har som bäst hittills dragit upp några regnbågar på runt fem kilo och det är inte alltför vanligt.

På "hobbylistan" återfinns även att följa ishockey i SHL, den högsta ligan.
- Jag har alltid haft Brynäs som favoritlag efter Linden, förklarar Johnny som dock sällan ser några matcher live. Eskilstunas hockeystolthet går i första hand och liksom alla inblandade i föreningens organisation håller han tummarna: Att det blir avancemang till hockeyettan i vår.
- Sta´n behöver ett lag på den nivån så det är något att längta efter.
Lite högre klass då också på de tillfälliga besökarna i utvisningsbåset kanske...

NALLE WEINSTOCK

Gräsroten - Hjälp oss fördela 50 miljoner till ungdomsidrotten

hemmavinsten

Hockeyboden

Stöd Linden Hockey - Teckna Eskilstuna-el

RF Sisu Sörmland

Postadress:
Eskilstuna Linden Hockeyklubb - Ishockey
Kjulavägen 70, Sméhallen
63362 Eskilstuna

Besöksadress:
Sméhallen
63362 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: 016515286
E-post: lindenhockey@quickne...

Se all info