Hoppa till sidans innehåll

Publik på isen stoppade friläge

26 JAN 2017 00:05
  • Uppdaterad: 27 DEC 2017 12:57

När man håller på med idrott kan det mest märkliga inträffa.

Frågan är dock om inte ett division 2-derby mellan Bollnäs och Hofors säsongen 1986-87 tar priset.

När hemmalaget fick en spelare fri dök plötsligt en överförfriskad supporter till gästerna in på rinken, kastade sig raklång framför och förhindrade anfallet. Innan stort rabalder utbröt, inte minst utanför banan.

Lindens assisterande tränare Hasse Lindberg var en av aktörerna i matchen och han minns händelsen som om den inträffat i går:

- Har aldrig varit med om något liknande eller ens hört talas om. Klart man kommer ihåg, säger Hasse och skrattar när han berättar.

- Det hela höll på att vända Bollnäs övertag och till slut förlorade vi faktiskt bara med uddamålet.

I Hofors växte Hasse Lindberg upp, där började han spela ishockey ("för att ha något att göra på vintern") och där har han kvar sina rötter, vänner och bekanta samt de tre bröder som alltjämt är i livet.

Minnena fortsätter att skölja över 56-åringen under pratstunden. Vi börjar med epoken i Gästrikland:

- Jag debuterade som senior 1978 och sedan blev det spel både i division 2 och i division 1 vid tre tillfällen. Det var häftigt att bli seriesegrare, det gläder mig än, inte lika roligt att trilla ur.

Hasse ville pröva något annat i lite större ort och hade inget emot att värvas till Eskilstuna för att så småningom avsluta den aktiva karriären i Strängnäs HC efter fem säsonger i Lindens A-lag.

Efter ett kortare uppehåll kände sig sedan den då 33-årige ex-gästriken sig redo för comeback. Men trots intensiv barmarksträning fick han inte ens chansen att visa upp sitt kunnande på isen:

- Gissa om det sved när nye tränaren ratade mig ur truppen för att jag var "för gammal". Då blev det SHC i stället i samma serie och sedan la jag av som senior.

Har man drabbats av hockey-bacillen så har man. Hasse Lindberg kunde inte slita sig från sporten utan blev i stället tränare. Roligaste upplevelsen kom då han lotsade upp representationslaget till division 2 och tråkigast när man nästa säsong åkte ur.

- Två år som huvudtränare räckte. Sedan har jag tagit hand om pojkar, ungdomar och juniorer och även till och från varit assisterande tränare för A-laget. Nu i skuggan av Gustaf Länn.

- Passar mig alldeles utmärkt, förklarar Hasse. Nu kan jag agera lite mer i bakgrunden. Och satsa lite grann på veteranhockey där han stortrivs.

Vad är då det bästa med ishockey?

Hasse är inte sen med svaret:

- Glädjen och gemenskapen är oslagbar. När det dessutom går bra är det ännu roligare. Den här säsongen har herrlaget tagit ett rejält steg framåt tack vare en smidigare och effektivare organisation och vi har en härlig trupp.

I vilken även Hasses son Erik ingår och det triggar förstås pappa lite extra.

Junior har gjort mycket ifrån sig hittills och nu hoppas hela familjen att det ska extra bra i Alltvåan:

- Vi är ju inte sämre än något annat lag men har så här långt inte haft marginalerna med oss. Med lite flax fixar vi en kvalbiljett till division 1. Det skulle vara en stor framgång och ge erfarenhet att bygga på för framtiden.

Som kanske sker utan herr Lindbergs medverkan.

- Det kan hända att jag slutar, jag har varit på väg några gånger. Fast då skulle man antagligen sakna massor, det här är ju en del av livet.

Detta visste du antagligen inte om Lindberg:

... att han i sin ungdom fick vara med i TV-pucken ett år för Gästrikland och gjorde mål i gruppspelet. Dock räckte inte laginsatsen till avancemang.

... att han är en hygglig golfspelare i Torshälla GK med handicap 10 (som bäst nere på 7).

... att fiske är en annan passion. Rekordfirrarna är en abborre på 1,6 kilo och en gädda på sex.

... att sudoku fungerar som perfekt avkoppling och ger hjärnjympa innan sänglampan släcks på kvällen.

... att han spelade en av de längsta matcherna i historien. I kval för Hofors mot Surahammar blev det förlusten efter nästan sex perioder och det målet betydde degradering.

NALLE WEINSTOCK

Skribent: Nalle Weinstock
E-post: This is a mailto link

Gräsroten - Hjälp oss fördela 50 miljoner till ungdomsidrotten

hemmavinsten

Hockeyboden

Stöd Linden Hockey - Teckna Eskilstuna-el

RF Sisu Sörmland

Postadress:
Eskilstuna Linden Hockeyklubb - Ishockey
Kjulavägen 70, Sméhallen
63362 Eskilstuna

Besöksadress:
Sméhallen
63362 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: 016515286
E-post: lindenhockey@quickne...

Se all info