Hoppa till sidans innehåll

Skadedrabbad keeper brinner för solenergi

17 FEB 2017 09:38
  • Uppdaterad: 27 DEC 2017 12:57

Så länge solen lyser finns det liv.
Den energi som den glödande himlakroppen avger har i många år fascinerat Lindens tredjemålvakt Mathias Jonsson.
Nu är han också redo att försöka aktivt vara med och bidra till att ta tillvara ljuset och värmen till att bli drivkraft på jorden.
- Det är dags att ta ett nytt steg efter flera år som ställningsbyggare. Jag har just påbörjat en utbildning till VVS-montör och tänker sedan börja arbeta med solenergi och solceller, förhoppningsvis i egen firma.
- Miljön är viktig och det lockar att kunna vara med på ett hörn.
Kloka ord från burväktaren som älskar naturen och allt vackert den har att erbjuda.
På nå't vis hänger det samman med att han också är en stor djurvän. Det fick han handgripligt ge uttryck för dagen innan julafton då han räddade en förrymd hund från att troligtvis bli ihjälkörd. Mathias berättar om sin egen insats som fick ett lyckligt slut:
- Vi var på väg hem från ett jobb och fick syn på något lurvigt som irrade omkring på vägen under en järnvägsviadukt i Fellingsbro. Först trodde jag att det var en björnunge men såg snart att det var en stressad hund och det var självklart att ingripa. Jag lyckade locka den till mig och sedan ringa ägaren tack vare mobilnummer på halsbandet. Det visade sig att jycken smitit ur hans bil och sedan sprungit någon kilometer. Det kändes skönt att ingripa, hunden hade med säkerhet blivit överkörd på den livligt trafikerade vägen.
Att bli "målis" blev ganska naturligt för Mathias. Pappa Thomas vaktade Lindenkassen i unga år och när "junior" sedan imponerades av Stefan Liv i Tre Kronor var det "klippt".
- Det var så häftigt att jag inte kunde låta bli. Jag har aldrig ångrat mitt val, det finns inget roligare än hockey. Och att stå i mål är alltid en utmaning med extra press. Det passar mig och mitt kynne alldeles utmärkt.
Tillvaron som spelare kunde dock vara mer angenäm för tillfället. Förslitningsskador är ett elände för idrottsutövare och broskbildning tvingade Mathias att så sent som i april operera båda (!) höfterna och trots intensiv träning och mycket rehab är han ännu en bit från att vara helt återställd.
- Det fattas väl 20 procent ungefär. Men jag är envis, ska tillbaka och drömmer om division 1-spel med Linden som är klubben i mitt hjärta.
Återstår att se om han lyckas, när det var som mest deppigt och smärtade som mest fanns faktiskt tankar på att ge upp. Lusten att revanschera sig finns i alla fall nästan lika glödande som solen. När chansen kommer härnäst är dock skrivet i stjärnorna men vi garanterar att han ständigt är beredd att bli uttagen.
Hockeymässigt noterar vi att Mathias spelat TV-pucken för Sörmland, har ett 80-tal A-lagsmatcher "i bagaget" och sitt bästa minne från en match med 92-laget.
- Vi fick stryk i skotten med bortåt 60-10 eller nå't men vann med 2-1 över Älta och jag kan inte klaga på mitt räddningsfacit från den fighten.
I vanlig ordning fick vår spelarprofil ett antal frågor att besvara. Några av svaren är säkert lite överraskande.

Hockeyfavorit?
- Stora idolen sedan barnsben har alltid varit målvakten Roberto Luongo. Mitt smeknamn Lungo har hängt med från just honom sen ungdomsåren.  
Favoriterna är så klart Florida Panthers som senaste året hade en kanon säsong, men i år gått desto knackigare.

Favorit-tv-program?
- Något speciellt tv-program finns inte då jag sällan kollar på tv. Jag föredrar serier som till exempel Band of Brothers.

Läser du helst?
- Böcker har väl inte varit min starka sida men jag har börjat läsa mer och mer, då mest om träning och kost.

Bästa film du sett?
- Jag tycker om de flesta av Tarantinos filmer.

Hatar du?
- Oärliga människor, folk som gör illa djur och att förlora.

Älskar?
-Jag tycker om att vara ute och vandra i naturen, det får gärna vara någon sjö man kan fiska i eller något högt berg att bestiga.

Levande person du gärna skulle vilja träffa?
- Jag skulle vilja träffa bodybuildaren med mera CT Fletcher för att genomföra ett gym-pass med honom som personlig tränare. Det skulle vara något utöver det vanliga.

Krogen eller hemmamys en lördagskväll?
- Man hinner lätt med bägge och slipper välja.

Kul hobby vid sidan av ishockeyn?
- Jag tycker om att styrketräna och köpa onödiga teknikprylar.

Din största dröm som du tänker förverkliga när det går?
- Tanken jag haft sedan många år tillbaka är att få jobba med solenergi, solvärme och solceller. Har nyss börjat en ettårig VVS-utbildning på Kunskapscompaniet och får sedan gå vidare därifrån.

En miljon på banken eller avgörande räddning i en seriefinal?
- Jag älskar hockeyn mer än pengar så en avgörande räddning är självklart!

Favoritkäk?
- Jag älskar mat och favoriten är grillat.

Zlatan eller Messi?
- Om jag är tvungen att välja så får det bli Zlatan.

Är semlor en passion nu i semmeltider?
-Nej, det vill jag inte påstå, det varierar från år till år. Förra året blev det ingen men har redan hunnit sluka en i år.

Historien:
"Vad önskar sig nunnor helst till kaffet?
Munkar så klart."


Skribent: NALLE WEINSTOCK

Gräsroten - Hjälp oss fördela 50 miljoner till ungdomsidrotten

hemmavinsten

Hockeyboden

Stöd Linden Hockey - Teckna Eskilstuna-el

RF Sisu Sörmland

Postadress:
Eskilstuna Linden Hockeyklubb - Ishockey
Kjulavägen 70, Sméhallen
63362 Eskilstuna

Besöksadress:
Sméhallen
63362 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: 016515286
E-post: lindenhockey@quickne...

Se all info