Hoppa till sidans innehåll

Tonåring från Eskilstuna siktar på damlandslaget

14 JUL 2017 09:00
Ida Nikula som är fostrad i Linden spelar numera i Leksands blåvita färger.
  • Skapad: 14 JUL 2017 09:00

Hockeylivet leker för Ida Nikula som i högsta damdivisionen tänker spela en ännu mer framträdande roll i vinter än tidigare.
- Det känns bara bra just nu och jag siktar på att göra min bästa säsong hittills i ligan. Jag utvecklas hela tiden, inte minst fysiskt, och det ska bli kul att få komma igång på allvar.

Det är seriestart 9 september och hela laget siktar på slutspel igen och räknar kallt med minst semifinal, något som inte lyckades senast. Då blev det förlust i "kvarten":
- Vi borde ha presterat bättre. Tyvärr var det alldeles för mycket berg-och-dalbana med många dippar.

För Idas del handlade det i alla fall om personligt poängrekord 2016-17. Den framfusiga vänsterforwarden svarade för 6 mål och fyra målgivande passningar, ett fullt godkänt facit på 36 matcher. Fast den bästa noteringen hoppas hon kunna förbättra rejält. Karriären började alltså i Sméhallen. Ida inspirerades av sina bröder, inledde i Björnligan och i olika flick-, dam- och pojkkonstellationer och var tidigt fast i sporten:
- Det roligaste som finns, slår hon fast med skärpa.

Som 16-åring - Ida är i dag 19 - ville hon ta nya kliv i sitt hockeyspelande och sökte in på hockeygymnasiet i Leksand där hon också efter första prövoåret kunde etablera sig i det kvinnliga representationslaget och där hon stannar åtminstone en säsong till.
- Sedan får vi se. Men jag trivs väldigt bra på den här lilla orten där man har nära till allt, inte minst ishallen, knappt fem minuter bort från där jag bor. Och att det finns ishockeykultur i bygden är självklart ett stort plus.

Att flytta hemifrån var nödvändigt för skolans skull. Däremot är det inget absolut måste om hon ska utbilda sig till drömyrket brandman:
- Det går att studera på distans, förkunnar hon och öppnar för att kunna fortsätta i LIF. Kontrakt har dock Ida tills vidare bara för den kommande säsongen.

Mycket har den framför allt skridskostarka före detta Eskilstunatjejen hunnit med i rinken. Inte bara i Sverige, det hittills mest spektakulära i hennes karriär är VM-bronset med Sveriges U18-lag för två år sedan. Turneringen gick i Kanada, bara att få resa till andra sidan Atlanten blev en upplevelse utöver det vanliga.
- Nu är det bara att jobba på och försöka kvala in i damkronorna. Ambitionen finns, återstår att se om man lyckas. Inspirerande är det i alla fall att ha högt uppställda mål och då går också försäsongsträningen lättare. Indivuella program ska följas, första ispasset någon av de första dagarna i augusti.

Finns det även andra inspirationskällor?
Ida funderar men kan inte låta bli att till sist nämna förre stjärnspelaren och proffset Teemu Selänne:
- En häftig spelare som jag beundrade då han var aktiv.

En finländare var ganska väntat med tanke på att Ida har sitt ursprung i vårt närmaste grannland i öster. "Rötter" drar man inte upp så lätt och Ida erkänner utan förbehåll att hennes hjärta klappar för Linden, om nu någon trodde något annat:
- Jag håller tummarna för en bra säsong och hoppas kunna pussla in några fler besök i Sméhallen än senaste säsongens två.
Sedan håller jag mig självklart uppdaterad på hemsidan.

Det tycker vi förstås att du ska fortsätta med och önskar dig samtidigt lycka till i vinter!

 

NALLE WEINSTOCK

Gräsroten - Hjälp oss fördela 50 miljoner till ungdomsidrotten

hemmavinsten

Hockeyboden

Stöd Linden Hockey - Teckna Eskilstuna-el

RF Sisu Sörmland

Postadress:
Eskilstuna Linden Hockeyklubb - Ishockey
Kjulavägen 70, Sméhallen
63362 Eskilstuna

Besöksadress:
Sméhallen
63362 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: 016515286
E-post: lindenhockey@quickne...

Se all info